Vijver wateranalyse
Vijverwater vormt een complexe biotoop waarin veel verschillende componenten een rol spelen.
Door water te testen kan je achterhalen wat er met het water aan de hand is en wat je moet doen om de biotoop te herstellen.
Neem bijvoorbeeld de Ph en Gh. Dit zijn de waarden waar je als vijverliefhebber op gaat testen en die eenvoudig te herstellen zijn. Daarnaast zijn tevens de nitriet- en nitraatwaarden zeer belangrijk. Een te hoog nitriet- en/of ammoniakgehalte kan leiden tot vissterfte.
Met onze uitgebreide testapparatuur controleren wij vijverwater en geven wij een duidelijk advies hoe je problemen op te lossen.
Opvolging
In maart ontvangen onze klanten een mailing waarin o.a. aangeraden wordt om hun vijverwater te laten controleren. De uitslag hiervan bepaalt welke producten wij aan het vijverwater moeten toedienen. Heel belangrijk zijn de bacteriën.
Je waterresultaat wordt door ons opgeslagen in ons klantenbestand, zodat we de evolutie van je vijverwater kunnen opvolgen.
Wat wordt er getest?
Ph, Gh, Kh, nitriet, nitraat, geleidbaarheid, ammoniak. Eventueel worden er bij ernstige problemen tests gedaan op o.a. fosfaat en zuurstof.
Uit ervaring hebben we geleerd dat de hardheid en geleidbaarheid van het water zeer belangrijk zijn, dit om een goede bacteriënwerking te verkrijgen alsook een optimale plantengroei. Bij eventuele visproblemen is allereerst een wateranalyse noodzakelijk. Een visdokter zal namelijk meestal een analyse van het water vragen. Dit vooral om de aanwezigheid van ammoniak te controleren, want dit kan visziekten uitlokken.
Om de kwaliteit van je vijverwater te garanderen is het aan te raden om minstens driemaal tijdens het vijverseizoen het water te laten controleren. Zo ben je altijd op tijd om in te grijpen.